Följ Bibelfrågan på Facebook

Judar och kristna i tusenårsriket

Bibelfrågan: Frågor och svar

Att Johannes fick se just de här israeliterna och att deras härstamning nämndes speciellt berodde förmodligen bara på att han själv tillhörde Israels folk.

Fråga: I Uppenbarelseboken 7 står det, att de 144000, som jag uppfattar som en elit i tusenårsriket, skall utgöras av judar. Var kommer de kristna in i bilden? (S.B.)

De 144 000, däribland 12 000 av Juda stam, dvs judar, är messiastroende (kristustroende) israeliter som blir försedda med "sigill" för att vara skyddade när Guds vrede drabbar jorden. Det finns ingen anledning att tro att det skulle ge dem någon speciell position i Guds rike, utan att de är fullt jämställda med alla andra som kommer att bli räddade undan Guds vrede och som utgörs av "en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folkslag och stammar och länder och språk".

Att Johannes fick se just de här israeliterna och att deras härstamning nämndes speciellt berodde förmodligen bara på att han själv tillhörde Israels folk. De flesta av de här stammarna (alla invånarna i nordriket Israel) hade ju spritts ut över världen efter det att Israel erövrats av assyrierna på 700-talet f Kr, drygt ett sekel innan judarna fördes i fångenskap i Babylonien. Och den här synen blev indirekt ett löfte om att oavsett var de befann sig i världen, skulle den messiastroende församlingen nå dem med budskapet om att Messias hade kommit.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu återkomst och uppryckandet
I sitt brev till församlingen i Thessalonike beskriver Paulus hur alla de troende ska hämtas upp för att möta Messias i rymden då han kommer för att upprätta Guds rike på jorden

Är de 144 000 ett symboliskt tal?
Är 'de 144 000' ett symboliskt tal för alla som kommer att överleva 'Guds dag', eller är det ett visst antal som kommer att regera vid Kristi sida?

144 000 manliga oskulder?
I Uppenbarelseboken står att de 144 000 som (t ex enligt Jehovas vittnen) ska få följa Lammet ej var 'befläckade av kvinnor'. Betyder det att endast män ska komma till himlen?

Vilka är de 144 000?
Vilka betecknar de 144 000 som nämns i Uppenbarelseboken i bibeln?

Muhammed och Jesus
Ska Jesus och Muhammed stå sida vid sida på den yttersta dagen?

Varför 'himmelriket' om det är på jorden?
Begreppet 'himmelriket' hör samman med den judiska uppfattningen att Guds namn - JHVH - var alltför heligt för att ens få uttalas.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.