Följ Bibelfrågan på Facebook

Kristna regler och värderingar

Fråga: Det är så att jag har fått en religion uppgift om kristendomen och Islam och det är så att jag har en fråga som jag har svårt att besvara på och jag undrade om ni kunde hjälpa mig med den. Frågan utgår vilka regler och värderingar har en man/kvinna? (J.S.)

Svar: Kristendomen har inga regler eller bestämmelser för vare sig män eller kvinnor, inga saker man måste göra, inga ceremonier eller ritualer man måste utföra, inga särskilda kläder man måste bära. Den enda uppmaning Jesus gav sina efterföljare - och den gäller alla, både män och kvinnor - var: "Älska din medmänniska som dig själv!" och "Behandla alla människor så som du själv vill bli behandlad!" Det är en kristens grundläggande värderingar och för en kristen ska de vara avgörande i allt man gör.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Räcker det att bara tro?
När en människa har verklig tro så kommer den ofrånkomligen till uttryck i handlingar som är i harmoni med denna tro.

Vad gör en troende, praktiserande kristen?
Den kristna tron innehåller inte några fastslagna ritualer som de troende måste utföra med någon sorts regelbundet.

Regler inom kristendomen
Vilka regler är det som gäller inom kristendomen och var kommer de ifrån?

Hur kan du vara kristen?
Alla kristna sägs vara goda människor som är emot våld och mord. På vikingatiden dödade man för att få andra att bli kristna. Man våldtog och hade ihjäl kvinnor och barn. Tycker ni kristna verkligen att det var rätt? Hur kan ni stå för den tron? Ett av de tio budorden säger ju att man inte ska mörda - ändå gjorde man det! Vad har du för svar på det?

Kristendomens grundregler
Jesu ’gyllene regel’ är något långt mer än ett förbud mot att göra onda gärningar.

Godhet och evigt liv
Kristendomen tror ju inte på reinkarnation, lagen om sådd och skörd. Men om den tron får människor att försöka handla gott, precis som tanken på domens dag kanske gör, vad är då felet?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.