KVINNOR I BIBELN


Kvinnorna i Nya testamentet

Apfia - Bernice - Claudia, Pilatus hustru - Damaris - Drusilla - Elisabet - Eunike - Euodia
Foibe - Hanna - Herodias - Johanna - Julia - Junia - Lois - Lydia - Maria, Jesu mor
Maria, Klopas hustru - Maria i Betania - Maria i Rom - Maria Magdalena - Marta - Persis
Prisca/Priscilla - Rhode - Salome, Herodias dotter - Salome, Sebedeus hustru - Sapfeira
Susanna - Syntyke - Tabita/Dorkas - Tryfaina - Tryfosa

Den fattiga änkan - Den krokryggiga kvinnan - Den syrofeniciska kvinnan
Jairus dotter - Kvinnan med blödningar - Kvinnan som smorde Jesu fötter
Kvinnan vid brunnen - Simon Petrus svärmor - Äktenskapsbryterskan - Änkan i Nain

Salome, Herodias dotter

 • Nämns i Matt 14:6-11 och Mark 6:22-29.

  Salome föddes i Rom som dotter till Herodes den stores son Herodes Filippus (även kallad Filippus I) och dennes hustru Herodias. När Herodias skilde sig från Filippus för att i stället gifta sig med hans bror Herodes Antipas, romersk lydfurste över Galiléen och Peréen, tog hon med sig sin dotter till hans residens i Tiberias i Galiléen.

  Det här äktenskapet kritiserades skarpt av Johannes döparen, vilket resulterade i att Antipas lät gripa och fängsla honom. Helst skulle han ha velat avrätta honom, men han avstod för att inte stöta sig med folket som betraktade Johannes som en profet.

  I samband med sin födelsedag höll Herodes Antipas en stor fest där han bad sin styvdotter Salome dansa inför de församlade som bestod av hans närmaste män, militära befälhavarna och diverse höga personer från Galileen.

  Antipas blev så förtjust över Salomes framträdande att han lovade att ge henne vadhelst hon begärde. På sin mors uppmaning bad hon att få Johannes döparens huvud på ett fat. Herodes Antipas gick motvilligt med på det och så lät han halshugga Johannes Döparen (som då redan satt fängslad). Huvudet överlämnades till Salome som sedan gav det till sin mor.

  Salome gifte sig senare med Herodes Antipas halvbror, Filippus II, som var landsfurste över landskapen norr och öster om Gennesarets sjö. De fick inga barn. Efter Filippus död gifte hon om sig med sin kusin Aristobulus och fick tre söner.

  Thor-Leif Strindberg


 • Om du önskar ytterligare fakta om personer, begrepp och företeelser, kan du skriva in det aktuella ordet här nedan och söka vidare i AlltOmBibeln.

  Copyright © Allt om bibeln