Allt om Bibeln

KVINNORNA I NYA TESTAMENTET

Apfia - Berenike - Claudia, Pilatus hustru - Damaris - Den fattiga änkan - Den krokryggiga kvinnan - Den syrofeniciska kvinnan - Drusilla - Elisabet - Eunike - Euodia - Foibe - Hanna - Herodias - Jairus dotter - Johanna - Julia - Junia - Kvinnan med blödningar - Kvinnan som smorde Jesu fötter - Kvinnan vid brunnen - Lois - Lydia - Maria i Betania - Maria i Rom - Maria, Jesu mor - Maria, Klopas hustru - Maria Magdalena - Marta - Persis - Prisca/Priscilla - Rhode - Salome, Herodias dotter - Salome, Sebedeus hustru - Sapfeira - Simon Petrus svärmor - Susanna - Syntyke - Tabita/Dorkas - Tryfaina - Tryfosa - Äktenskapsbryterskan - Änkan i Nain

Livet som kvinna i Palestina på Jesu tid


Euodia

 • Nämns i Fil 4:2.

  Filippi var en romersk koloni i Makedonien, inte långt från Egeiska havet. Det var den första europeiska stad där Paulus predikade evangeliet och grundade en församling. Det var på Paulus andra missionsresa, omkring år 49, som han och hans följeslagare - Silas, Timotheos och Lukas - stannade till i staden på sin väg till Thessaloniki. På sabbaten begav de sig till en plats vid en flod utanför staden där flera kvinnor i staden som sympatiserade med den judiska religionen brukade träffas för att hålla bön. Männen slog sig ner och började samtala med dem. De berättade för dem att Messias hade kommit, så som de gamla profeterna utlovat, men romarna hade gripit honom och ställt honom inför rätta, misstänkt för att ha utropat sig själv till kung och uppviglat människor till revolt mot ockupationsarmén. Han hade dömts till döden och avrättats genom korsfästning - men något otroligt hade hänt. Han hade uppstått igen och farit upp till himmelen och dessförinnan hade han lovat att snart komma tillbaka för att upprätta Guds rike. Några av kvinnorna övertygades av apostlarnas berättelse. Så grundades den Jesustroende församlingen i Filippi.

  En av de kvinnor som tidigt omvände sig till tron på Jesus var Euodia. Hon kom sedan att arbeta aktivt för att hjälpa Paulus att sprida evangeliet och tycks ha haft en ledande roll i församlingen.

  När Paulus tio år efter sitt första besök i Filippi skrev det brev till församlingen, som kom att bevaras och infogas som en av Nya testamentets skrifter, hade det uppenbarligen uppstått viss oenighet mellan Euodia och en annan kvinna, Syntyke, som Paulus också beskrev som en av sina "medarbetare i evangeliet". Vad om orsakat sprickan mellan de här två förkunnarna i församlingen i Filippi framgår inte, men vad dispyten än handlade om så blev den tydligen så pass allvarlig att den störde deras arbete. Därför vädjade Paulus till de båda kvinnorna att hålla sams "för Herrens skull" och han bad även brevets okända adressat hjälpa dem.

  Thor-Leif Strindberg
 • Har du en fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc?

  Börja med att söka i Allt om Bibelns omfattande arkiv. Skriv in några relevanta sökord här nedan:

  Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

  Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...