KVINNOR I BIBELN


Kvinnorna i Nya testamentet

Apfia - Bernice - Claudia, Pilatus hustru - Damaris - Drusilla - Elisabet - Eunike - Euodia
Foibe - Hanna - Herodias - Johanna - Julia - Junia - Lois - Lydia - Maria, Jesu mor
Maria, Klopas hustru - Maria i Betania - Maria i Rom - Maria Magdalena - Marta - Persis
Prisca/Priscilla - Rhode - Salome, Herodias dotter - Salome, Sebedeus hustru - Sapfeira
Susanna - Syntyke - Tabita/Dorkas - Tryfaina - Tryfosa

Den fattiga änkan - Den krokryggiga kvinnan - Den syrofeniciska kvinnan
Jairus dotter - Kvinnan med blödningar - Kvinnan som smorde Jesu fötter
Kvinnan vid brunnen - Simon Petrus svärmor - Äktenskapsbryterskan - Änkan i Nain

Simon Petrus svärmor

 • Nämns i Matt 8:14 och Mark 1:30.

  Hennes namn är okänt, men hon var änka och bodde hos sin dotter och dennas make och svåger i staden Kafarnaum vid Galileiska sjön. Dottern var gift med fiskaren Simon bar Jona, en av de första som anslutit sig till den kringvandrande rabbinen Jesus från Nasaret. Simon hade kommit i kontakt med Jesus genom sin bror Andreas, som tidigare varit anhängare till Jesu syssling, Johannes döparen, men sedan blivit Jesu första lärjunge. Även Simon hade blivit övertygad om att Jesus var den väntade Messias, som skulle förverkliga Guds rike på jorden.

  Jesus hade börjat sin verksamhet nere i Judeen men snart begett sig tillbaka norrut till Galileen. Simons hemstad Kafarnaum kom att bli något av centrum för Jesu verksamhet dit han återvände mellan predikovandringarna på den galileiska landsbygden. Uppenbarligen var han inneboende hos Simon (som senare skulle gå under namnet Petrus och bli en av förgrundsfigurerna i den tidiga messiastroende församlingen).

  Matteus och Markus berättar båda att när Jesus undervisat i synagogan i Kafarnaum för första gången och kom hem till Petrus, låg dennes svärmor sjuk i feber. Jesus gick in till henne och tog hennes hand - och febern lämnade henne.

  Thor-Leif Strindberg


 • Om du önskar ytterligare fakta om personer, begrepp och företeelser, kan du skriva in det aktuella ordet här nedan och söka vidare i AlltOmBibeln.

  Copyright © Allt om bibeln